Schrijven doe je Zoo! – Rondleiding DierenPark Amersfoort

Door Annemieke Maatman
27 september 2020

Beren struinen naar voedsel binnen hun territorium. Woordkunstenaars struinen naar de juiste input voor hun verhaal.

Kom ik het park binnen, dan is daar direct het berenverblijf. Beren zijn echte verzamelaars. De gehele dag scharrelen ze hun maaltje bij elkaar van onder meer vruchten, noten, insecten en kleine gewervelde dieren. Struinend binnen hun enorme territorium. Zo start ikzelf ook met een nieuwe opdracht. Informatie voor een tekst verkrijg ik op verschillende manieren. De juiste input komt via interviewen, raadplegen collega’s of internet en lezen vakliteratuur. Onze Amersfoortse bruine beer graaft druk een kuil in zijn verblijf. Herkenbaar. Met alle informatiebronnen tot mijn beschikking, begint het daadwerkelijke graven naar, uitdiepen van de boeiende materie. Al gravende verwonder ik me over alle nieuws dat ik leer over het onderwerp van mijn te schrijven stuk.

 

Chimps én Copywriters gebruiken hulpmiddelen.

 

 

Ik bezoek de door mij zo geliefde chimpansees. Deze intelligente mensapen gebruiken hulpmiddelen. Met takjes peuteren ze mieren en termieten uit een heuvel. Smakelijk oppeuzelen. Uiteraard zet ik zelf ook hulpmiddelen in om mijn werk goed te kunnen doen. Zo is het online synoniemenwoordenboek mijn beste vriend. En ik zou nergens zijn zonder laptop, bureau, smartphone én mijn koffieapparaat.

 

 

 

 

 

Nieuwsgierige Stokstaartjes, Nieuwsgierige Schrijvers.

 

 

Tegenover de chimpansees vind ik de stokstaartjes. Al snel merken ze mij op en komen dichterbij. De nieuwsgierigheid van de diertjes uit de familie der mangoesten is een eigenschap die een goede schrijver ook heeft. Interesse naar nieuws wakkert de bevlogenheid aan waarmee je een thema of persoon benadert. Met die bevlogenheid, noem het bezieling, breng je enthousiasme over naar de lezer van je artikel.

 

 

 

 

Aldabra schildpadden doen alles met aandacht en precisie. Ook hier parallellen met schrijven. Schrappen en schaven totdat het exact goed is.

Voor de Aldabra schildpad die ruim 175 jaar oud kan worden, maak ik graag een omweg. Deze aardbewoners lopen hier al 250 miljoen jaar rond en waren daarom ook tussen de dino’s te vinden. Aldabra’s nemen graag de tijd en doen alles met aandacht en precisie. Ook hier vind ik parallellen met schrijven. Als de eerste tekstopzet staat, begint pas het grootste karwei: schrappen, schaven en uitdokteren. Totdat het exact goed is. Woordkunst, taalacrobatiek, zinsmelodie… Ik heb een prachtig vak! Het relaxte en vooral ook geduld van de grote reptielen pas ik op mezelf toe wanneer ik het bijna voltooide werk minimaal een dag wegleg. Bewust afstand nemen van alles waarin ik me ondergedompeld heb, zorgt dat mij daarna weer nieuwe details opvallen in de tekst. Een frisse blik! Een komma hier, een voegwoord daar, de spreekwoordelijke puntjes op de i.

 

Olifanten zijn coöperatief. Tekstschrijven is ook Teamwork.

 

 

De olifanten horen ook bij mijn tour door DierenPark Amersfoort. Matriarchale samenleving én echte groepsdieren. Sociaal, collegiaal en coöperatief. Hier herken ik het belangrijke teamwork. De samenwerking die ik vaak heb met bijvoorbeeld een fotograaf, grafisch vormgever of websitebouwer. Samen zorgen we dat de tekst een mooie omlijsting krijgt.

 

 

 

Hyena’s zijn bijtvast. Redacteurs ook, bijtvast in Tekstkwaliteit.

Nog even oversteken naar de hyena’s. Mijn rondje dierenpark eindigt hier. Deze krachtpatsers – hun kaken zijn de sterkste van alle zoogdieren – worden helemaal compleet geboren. Met huid, haar én tanden. Al vanuit het nest bevechten de vrouwtjes hun dominante positie. Als tekstdeskundige gebruik ik mijn dominantie in de zin van overtuigingskracht. In soepele samenspraak met mijn opdrachtgever waak ik over tekstkwaliteit. Ik bijt me vast in de allerbeste tekstuele oplossing voor mijn klant!

 

 

 

Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Geef een reactie